Szabadulj meg a streszektől

Következő előadás és tanfolyam

A Transzcendentális Meditáció mindenfajta tevékenységre felkészíti az idegrendszert. Végső soron ugyanis az idegrendszernek van a legfőbb szerepe abban, hogy kellemes vagy kellemetlen stresszt élünk át, hogy elégedettek vagyunk vagy elégedetlenek. És úgy gondolom, ha képesek vagyunk oly módon hatást gyakorolni az idegrendszerre a Transzcendentális Meditáción keresztül, hogy az valóban lenyugodjon, valóban a legjobbat nyújtsa abban, hogy nem ad specifikus választ semmilyen igénybevételre, akkor az egy ideális megoldás.

prof. Selye János, világhírű stresszkutató

A TM hatására természetes módon csökken a stressz

Mindenki ismeri a stressz kedvezőtlen hatásait: csökken a teljesítőképességünk, diszharmóniát tapasztalunk a kapcsolatainkban, és fizikailag is megterhel bennünket. Röviden: rontja az életminőségünket. A stressz életünk során fokozatosan felhalmozódik a szervezetben, és emiatt még egy nyugodt és mély éjszakai alvás vagy egy hosszabb vakáció sem mindig elég, hogy újra teljesen feltöltődjünk.

A TM gyakorlása közben csökken a plazmakortizon szint
-30%
-20%
-10%
0%
Kontroll csoport (általános relaxációs technika)
Transzcendentális Meditáció

Forrás: Hormones and Behaviour, 10(1): 54-60, 1978

Csökkenő Kortizol
A STRESSZ HORMON

A Hormones and Behaviour című nemzetközi szakfolyóiratban közzétett kutatás igazolja, hogy a TM-gyakorlás során 30%-kal csökken a kortizol (a „stresszhormon") szintje.

KIEGYENSÚLYOZOTTABB ÉLETVITEL

Nem mindig sikerül úgy átszervezni az életünket, hogy valamelyest csökkenteni tudjuk a stresszt. A Transzcendentális Meditációval minden élethelyzettől függetlenül belülről, fiziológiai szinten tudjuk semlegesíteni a stressz kedvezőtlen hatásait. A rendszeres gyakorlás kiegyensúlyozottabb életvitelt, több energiát, motivációt és életörömöt eredményez.

A különböző egészségügyi irányzatok mindig a legújabb egészségügyi megoldásokat kínálják fel számunkra. A jó közérzet kulcsa azonban nagyon egyszerű: engedjük, hogy a belső intelligencia helyreállítsa az egyensúlyi állapotot és ezzel a jó egészséget.

A pihenés lehetővé teszi, hogy a test természetes regenerációs és gyógyítási mechanizmusai teljes egészükben kibontakozhassanak. Amikor nem pihenünk eleget, szervezetünk gyengébben teljesít, és a stressz okozta egészségügyi problémák is megjelenhetnek. Az esetek mintegy 80%-ában stressz eredetű (pszichoszomatikus) betegségek miatt fordulunk orvoshoz.

A TM gyakorlása során megtapasztalt mély nyugalmi állapotban természetes módon feloldódnak a mélyen gyökerező stresszek és a fáradtság, ami elősegíti a test megfiatalítását és az agyműködés javulását.

MIKÉPPEN ROMBOLJA A STRESSZ ÉS JAVÍTJA A TM AZ AGYMŰKÖDÉST?

A stressz, a feszültség, a kimerültség, a helytelen táplálkozás, az alkohol és a kábítószer-fogyasztás mind-mind rombolja a prefrontális kéreg (homloklebeny) és az agy egyéb területeinek idegi kapcsolatait.

Ha valaki kimerült vagy nagymértékű szellemi, illetve fizikai feszültség alatt áll, akkor az agya kikerüli a magasabb rendű, fejlettebb frontális végrehajtói idegpályákat. Az ilyen egyén gondolkodás nélkül válaszol a mindennapok kihívásaira, így hirtelen és átgondolatlan döntéseket hoz. A homloklebeny kiiktatódásával előtérbe kerülnek erős érzelmi hatások - így például a félelem vagy a harag -, amelyek kedvezőtlenül befolyásolják a világról alkotott képünket.

A TM egyfajta éber pihenő állapot megtapasztalását teszi lehetővé, ami csökkenti a stresszt, erősíti a homloklebeny és az agy további területei közötti kapcsolatot, valamint javítja a teljes agyi működést. Ennek eredményeképpen a TM gyakorlása révén jobb szervezőképességre, céltudatosabb gondolkodásra és hosszú távú döntések meghozatalára leszünk képesek. A homloklebeny rendeltetésszerű működése esetén a világ történéseire adott érzelmi reakcióink is kiegyensúlyozottabbak és megfelelőbbek.

A mély pihenés élettani mutatói
0
-.2
-.4
-.6
-.8
Pihenés
csukott
szemmel
TM
Pihenés
csukott
szemmel
TM
Pihenés
csukott
szemmel
TM
nyugalmi bőrellenálls
légzésszám
szérumlaktát-szint

American Psychologist, 1987, 42. szám, 879−881. o.

A mély pihenés hatása

Ez az összehasonlító elemzés azt mutatta, hogy a TM gyakorlása során a csukott szemmel pihenő kontrollcsoporthoz képest jóval nagyobb mértékben csökken a bőrellenállás (pl. a tenyér izzadása), ami a mély pihenés egyik jele. A TM gyakorláskor tapasztalható mély pihenő állapotra utalt továbbá a légzésszám és a plazmalaktát-szint szintén jelentős csökkenése.

Az adatkezelési tájékoztatott elolvastam a tartalmát megértettem és hozzájárulok ahhoz, hogy Gazsi Viktor kezelje a megadott személyes adataimat.

Köszönöm az érdeklődést, hamarosan válaszolok!

Valami hiba történt kérjük töltse ki újra!

CSÖKKENŐ SZORONGÁS, STRESSZ ÉS DEPRESSZIÓ
TÖBB ENERGIA ÉS POZITÍVABB ÉLETSZEMLÉLET
JOBB ÉS MÉLYEBB ALVÁS
JAVULÓ MEMÓRIA
TÖBB KREATÍVITÁS
NORMALIZÁLÓDÓ VÉRNYOMÁS