A belső boldogság nyomában

Következő előadás és tanfolyam

Közel hat éve gyakorlom a Transzcendentális Meditációt, amely a kezdetektől óriási hatással volt az életemre. Elindított a spirituális fejlődés útján, segített megismerni valódi önmagamat, és megtalálni a hitemet. Mielőtt meditálni kezdtem, súlyos lelki válságban voltam, a sérült kisfiam miatti aggodalom és a sok munkahelyi stressz miatt egyre jobban eluralkodott rajtam a depresszió. A rendszeres meditációnak köszönhetően lassan átalakult az egész világnézetem, sok minden értelmet nyert számomra, elkezdtem felismerni a jeleket, melyek egy új, boldogabb útra tereltek.

A meditációk során átélt tapasztalatok mindig megerősítenek abban, hogy nem vagyok egyedül, Isten vigyáz rám. Már néhány perc gyakorlás után érzem, hogy kezdek ellazulni, elönt a boldogság, és valami mosolyra húzza a számat. :) Aztán mintha egy láthatatlan erő húzná ki a feszültséget a fejemből a homlokomon át. Ahogy egyre jobban sikerül elengednem a gondolatokat, aggodalmakat, mintha egészen közel kerülnék egy végtelen energiaforráshoz, melyből újra és újra feltöltekezhetek.

Frankné Nagy Nóra

Az elme természetes módon vonzódik a nagyobb boldogság és béke irányába. A TM gyakorlásakor a nagyobb boldogság és béke irányába történő mozgása erőfeszítés nélkül, teljesen természetes módon zajlik.

A belső béke megerősödését fogjuk tapasztalni, ha a TM nyugtató hatását mindennapjaink részévé tesszük. Ez leginkább ahhoz hasonlítható, ahogyan régen a szövetet festették: belemártották a festékbe, majd kitették a napra, és ezt egészen addig ismételték, amíg a szövet teljesen át nem színeződött. Hasonlóképpen a TM-et és az egyéb tevékenységeinket váltogatva hamar elérhetünk egy olyan állapotot, amikor a stressz többé már nem tudja beárnyékolni életünket. Nem számít, hogy milyen problémákkal találjuk szembe magunkat: az elménk minden helyzetben megőrzi egyensúlyi állapotát.

Az élet célja a boldogság

Legyen bármi is munkánk vagy töltsük bárhogyan a szabadidőnket annak a végső mozgatórugója a boldogság elérése.  Nagyon könnyű azt gondolni, hogy a boldogság attól függ, hogy épp mi zajlik körülöttünk, viszont valójában az a fontos, hogyan érezzük magunkat legbelül"

A hosszútávú belső boldogság megélésének 90 %-nak a nem a környezetünktől függ, hanem attól, hogy az agyunk miként dolgozza fel a tapasztalatainkat." - Dr. Shawn Achor Pszichológus, a boldogság és a siker közötti kapcsolat specialistája.

Az emberi kapcsolatok mindössze a saját boldogságunknak vagy épp annak hiányának tükörképei. Hibáztathatunk másokat, vagy eljátszathatjuk, hogy valaki mások vagyunk, de a magatartásunk és a viselkedésünk elkerülhetetlenül tükrözi azt, hogyan érezzük magunkat legbelül.

Az igazi boldogság az agyban keletkezik.

Bár a boldogság egy szubjektív élmény, mégis lehetséges megmérni az agyban lejátszódó hormonális változásokat. Számos tudományos kutatás igazolta, hogy a boldogság és az önértékelésünk hozzájárulnak az egészségünkhöz és az életminőségünkhöz.  A boldogság a függőség ellenszere. A szerotonin szintünk jelentősen csökken krónikus stressz következményeként.

A bécsi Neuronkémiai Intézet kutatása rámutatott arra hogy a boldogsághormon koncentrációja 50%-kal növekedett a Transzcendentális Meditáció befejezése után.

Legyen a meditáció a napi rutinod része!

Amikor a Transzcendentális Meditáció megnyugtató tapasztalata a napi rutin részévé válik, az életünk átitatódik a körülményektől független boldoggal. Mindent a velünk született életöröm mozgat. Ez erősebb, mint bármilyen stressz, trauma, csalódás vagy boldogtalanság amivel életünk során találkoztunk. Nagyon gyengéd, viszont erőteljes. A Transzcendentális Meditáció alatt az elme automatikusan eljut a boldogság belső forrásához, mivel az elme természete, hogy oda eljusson.

Mentális egészség, traumák

A transzcendálás alatti mély pihenés során még a legmélyebb traumás stresszek is ki tudnak oldódni. Az iraki háborús veteránok körében végzett friss tanulmány 50% csökkenést mutatott a PTSD (poszt-traumás stress szindróma) és a depresszió területén pusztán 8 hétnyi TM gyakorlás után.

Az eredmények annyira fantasztikusak voltak, hogy a CNN egy rövid filmet is készített errol a Veteránok napján. A háborús veteránok stresszei jóval mélyebben vannak, mint a legtöbb átlag embernél. Ha a TM segíthet ilyen traumás esetekben, akkor láthatjuk, hogy mindenkinek segíthet.

Állandó boldogság

Ez egy természetes módszer, arra hogy az idegrendszerünk képes legyen visszaállítani mind az elmét, mind a testet a normális működésre. A nem megfelelő szokásokat, a felgyülemlett stresszt és feszültséget, közömbösséget és egészségtelen szokásokat lassan és fokozatosan felváltják az életünket jobban támogató viselkedések amelyek elősegítik a növekedést és a beteljesedést.

Mindannyian különbözőek vagyunk és más tapasztalatokat szereztünk az életünk során. Ezért a Transzcendentális Meditációban a személyes tapasztalataink különbözhetnek, de mindannyian meríthetünk az igazi belső énünkből és ezáltal gazdagítjuk és kivirágoztatjuk az életünket.

A Transzcendentális Meditáció nem egy egyszerű relaxációs technika, vagy az elmének bármiféle irányítása vagy éppen kontrollálása. Nem próbáljuk megélni a jelent, vagy hozzáállást változtatnunk. Nem kell hinnünk benne vagy új értékrendet magunkra erőltetni.

Egy mélyebb pihenési forma

Amikor az elme transzcendál, és egy teljesen természetes módon eléri a tiszta belső csend állapotát, a test spontán egy nagyon mély ellazulási állapotba kerül, és jóval mélyebben pihen, mint a mély alvásban. A szervezet oxigén-felhasználásának mértékével mindezt objektíven mérni is lehet.
A bécsi Neuronkémiai Intézet kutatása rámutatott arra hogy a boldogsághormon koncentrációja 50%-kal növekedett a Transzcendentális Meditáció befejezése után.

Ez az ábra, mely egy Harward egyetemen végzett tanulmányból származik, rávilágít, hogy a TM alatt a test kétszer olyan mély pihenési állapotba kerül, mint az alvás legmélyebb állapotában.

A pihenő éberség állapota

A Transzcendentális Meditáció lehetővé teszi hogy az idegrendszer egyedülállóan mély pihenéshez jusson, ami sokkal mélyebb, mint a hétköznapi pihenés vagy a relaxáció különböző formái. Ezt a mély pihenést a negyedik tudatállapotnak hívják, ami eltér az éber, alvó vagy álmodó tudatállapotoktól. Különböző korokban és kultúrákban néhány ember futólag, hosszabb rövid időre megtapasztalta ezt. Ez a tapasztalás az igazi belső boldogság, a bölcsesség, a megértések és önmegvalósítás - azaz a megvilágosodás - igaz alapja.

Ezt hívhatjuk Transzcendentális Tudatnak, mivel ez túl van mindenen. Meghaladja az érzékelést, a gondolkodást, a megértést, a legkifinomultabb érzésekét és még az öntudatosságot is.
A Transzcendentális Meditáció nem egy egyszerű relaxációs technika, vagy az elmének bármiféle irányítása vagy éppen kontrollálása. Nem próbáljuk megélni a jelent, vagy hozzáállást változtatnunk. Nem kell hinnünk benne vagy új értékrendet magunkra erőltetni.

Ezt akár már a Transzcendentális Meditáció megtanulásának első napjaiban is képesek vagyunk megtapasztalni.A transzcendálás az elme teljes lenyugtatása. Amikor a megfelelő feltételek adottak ez egy teljesen természetes folyamat. Ez olyan, mint amikor a tengeren lévő nagy hullámok egyre kisebbé válnak, míg végül a tenger elcsendesedik.

Ez a legegyszerűbb dolog amit csinálhatunk. Már egy 5 éves gyerek is képes tökéletesen gyakorolni. Nem kell új képességeket elsajátítanunk, vagy új hozzáállást felvennünk a dolgok felé. Ez semmi más, mint hogy biztosítunk egy ideális környezet, hogy a bennünk lévő testi-lelki változások megtörténhessenek.

CSÖKKENŐ SZORONGÁS, STRESSZ ÉS DEPRESSZIÓ
TÖBB ENERGIA ÉS POZITÍVABB ÉLETSZEMLÉLET
JOBB ÉS MÉLYEBB ALVÁS
JAVULÓ MEMÓRIA
TÖBB KREATÍVITÁS
NORMALIZÁLÓDÓ VÉRNYOMÁS

A TM megtanulását követő első hét elteltével, a napi kétszeri meditálás hatására, többé nem éreztem levertnek és kimerültnek magamat. Nagyon mély szinten regenerálta a testemet. Úgy éreztem, mintha egy egész hetet aludtam volna.

Liv Tyler, színész és énekes
Az adatkezelési tájékoztatott elolvastam a tartalmát megértettem és hozzájárulok ahhoz, hogy Gazsi Viktor kezelje a megadott személyes adataimat.

Köszönöm az érdeklődést, hamarosan válaszolok!

Valami hiba történt kérjük töltse ki újra!