A MEDITÁCIÓ SEGÍTHET AZ ÁLMATLANSÁG LEKÜZDÉSÉBEN

Következő előadás és tanfolyam

Négy hónap Transzcendentális Meditáció gyakorlás után felére csökkent a gyógyszeradagom

Baló Péter, nyugdíjas informatikus

A jó alvás titka

Ha Te azok közé tartozol, akik nehezen alszanak el, vagy éjszaka háromszor is felébrednek munkahelyi gondokon aggódva, vagy egyszerűen borzalmasan érzed magad mikor felébredsz, akkor nem vagy egyedül. A statisztikák szerint az alvászavar a nyugati társadalom egyik legnagyobb problémája. A felnőtt lakosság közel 25% -nál rendszeresen fellépnek ilyen zavarok.

Az alvás feladata, hogy nyugalmat és regenerálódást adjon, de ha az elme és a test sok aggodalmat és stresszt halmozott fel, az zavarokat okoz az idegrendszerben. Sok dolog okozhat alvászavart, de a probléma gyökerénél legtöbbször a stressz és az agódás található, Ezekre szerencsére van arra van orvosság.

Amikor fáradtak vagyunk nem gondolkozunk tisztán, könnyen elkalandozik a figyelmünk, tovább tart minden munkafázis. Sokszor amiatt maradunk tovább fent éjszaka mert a fáradtságunk miatt nem tudtuk hatékonyan időben befejezni a munkánkat. Ez egy ördögi kör.

A pihenés lehetővé teszi, hogy a test természetes regenerációs és gyógyítási mechanizmusai teljes egészükben kibontakozhassanak. Amikor nem pihenünk eleget, szervezetünk gyengébben teljesít, és a stressz okozta egészségügyi problémák is megjelenhetnek. Az esetek mintegy 80%-ában stressz eredetű (pszichoszomatikus) betegségek miatt fordulunk orvoshoz.

Neil B. Kavey a Nemzeti Alvászavar Alapítvány képviselője szerint a stressz okozza azt, hogy nehéz számunkra elaludni, mélyen piheni, azaz az alvás minősége nagymértékben romlik. A stressz hiprtropiát okoz, ami felboríthatja a pihenés és éberség egyensúlyát.

A TM gyakorlása során megtapasztalt mély nyugalmi állapotban természetes módon feloldódnak a mélyen gyökerező stresszek és a fáradtság, ami elősegíti a test megfiatalítását és az agyműködés javulását.

Hogyan törhetjük meg az alvászavart?

A kört úgy törhetjük meg, hogy az egész fiziológiának egy nagy dózisú mély pihenést és nyugalmat adunk. Egy 15/20 perc erőteljes pihenés megtörheti ezt a tendenciát és aktivizálhatja a test öngyógyító képességét. Ha ezt rendszeresen ismételjük akkor fokozatosan feloldhatjuk az összes stresszt, fáradságot a testünkből. Valójában, több tudományos kutatás bebizonyította, hogy a meditáció, különösen a Transzcendentális Meditáció (TM) segítséget nyújt az alvászavarral szemben.

Transzcendentális Meditáció egy egyszerű, könnyű technika amit székben ülve gyakorolunk csukott szemmel. Kívülről nézve olyan mintha szunyókálnánk. Mára már több mint 7 millióan sajátították el a technikát és egy nagy halom kutatás bizonyítja a hatékonyságát.

Az elalváshoz szükséges rövidebb idő

Az elalváshoz szükséges idő (perc)
100
80
60
40
20
0%
30 nappal
a TM előtt
30 nappal
a TM után
60 nappal
a TM után
90 nappal
a TM után

Scientific Research on the Transcendental Meditation Programme, Collected Papers, 1. kötet., 1972. december

Kevesebb stressz = jobb alvás

Az alvászavar vonatkozásában folytatott első TM kutatás kísérleti jellegű volt Canadában az Alverta Egyetemen. Inszomniában szenvedő betegeket kértek fel arra, hogy dokumentálják az elalvásukhoz szükséges időt 30 nappal a TM elsajátítása előtt, illetve 30,60,90 nappal utána.Az átlag idő 75,6 percről leesett 15 percre és stabilan így is maradt.Ez igen több mint egy óra helyett már csak 15 perc kellett az elalvásukhoz!

Általános jóllét

A Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlása segít abban, hogy megszabaduljunk a felhalmozott stresszektől. A kutatások azt mutatják, hogy a TM rendszeres gyakorlása javítja az egészséget, beleértve a pszichés állapotot. Tudományosan igazolt, hogy a betegségek 70-90% -a stresszalapú, így ha hozzájutsz egy olyan módszerhez ami csökkenti a stresszt, akkor az javítani fogja az általános egészséget, és az életed minden területét.Ha kétszer 20 perc Tm gyakorlás megtörheti ezt a kört akkor nagyon is megéri leülni, sőt hosszútávon több időt fogunk spórolni vele, mint amit ráfordítunk.

TM bizonyítottan olyan egyedülálló mély pihenést nyújt, ami regenerálja az elmét és a testet. Ez javítja az alvást, a munkahelyi hatékonyságot, csökkenti az aggodalmat, ami szintén elveszi az energiánkat.

Jobb minőségű alvás a gyári munkásoknál

A japán Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatása szerint a Szumitomo nehézipari vállalat 427 azon alkalmazottja, aki elsajátította a TM-et 3 hónap elteltével sokkal könnyebben aludt el, mint a cég 308 fős kontrollcsoportjának tagjai.

10 percen belüli elalvás százaléka

100%
80%
70%
60%
50%
0%
Kontroll csoport 
Transzcendentális Meditáció

Japanese Journal of Public Health 37 (10 Suppl.): 729

A TM megtanulását követő első hét elteltével, a napi kétszeri meditálás hatására, többé nem éreztem levertnek és kimerültnek magamat. Nagyon mély szinten regenerálta a testemet. Úgy éreztem, mintha egy egész hetet aludtam volna.

Liv Tyler, színész és énekes
CSÖKKENŐ SZORONGÁS, STRESSZ ÉS DEPRESSZIÓ
TÖBB ENERGIA ÉS POZITÍVABB ÉLETSZEMLÉLET
JOBB ÉS MÉLYEBB ALVÁS
JAVULÓ MEMÓRIA
TÖBB KREATÍVITÁS
NORMALIZÁLÓDÓ VÉRNYOMÁS
Az adatkezelési tájékoztatott elolvastam a tartalmát megértettem és hozzájárulok ahhoz, hogy Gazsi Viktor kezelje a megadott személyes adataimat.

Köszönöm az érdeklődést, hamarosan válaszolok!

Valami hiba történt kérjük töltse ki újra!